Kalafior z fasolka w słodko-ostrym sosie

0 (0 ocen)

Świeże, ekologiczne warzywa z ciekawym łatwym sosem dla zwolenników odrobiny pikanterii

Składniki:

  • - Kalafior
    - Fasolka szparagowa
    - 1 papryczka chilli
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka miodu
    - 2 łyżeczki sosu sojowego
    - oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kalafior z fasolka w słodko-ostrym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie tak by się nie rozgotowały czyli ok 10-15 min
  • 2. Podczas gdy warzywa się gotują przygotowujemy sos:
    Do małego garnka wyciskamy czosnek, dodajemy drobno pokrojone chilli, miód, sok z cytryny, sos sojowy i trochę oliwy. Całość chwile podgrzewamy by wydobyć aromat.
  • 3. Kalafior i fasolkę odcedzamy i przedkładamy na talerz po czym od razy polewamy przygotowanym sosem.

    SMACZNEGO!!

Porady

W zależności od upodobania do ostrości, chilli może być mniej lub więcej. Ja dałem cala i w połączeniu z miodem i reszta składników sosu było przepyszne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować