JOGURTOWY JAGODOWIEC

5 (151 ocen)

  • 20 min

ŚWIETNE,LEKKO SŁODKIE LETNIE CIACHO

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    6 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek oleju
    6 łyżek wody
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    300ml śmietany 30%
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    1 szklanka jagód
    1/2 litra jogurtu o smaku owoców leśnyc
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowy jagodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JOGURTOWIEC JAGODOWY 1. Białka ubić z wodą i szczyptą soli na sztywno,dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy.Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać,połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia,na koniec dodać olej i delikatnie połączyć .Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy w temp 170st około 25-30min.

    Pianka jogurtowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Jogurt ubić z zimną galaretką i delikatnie połączyć z ubitą śmietanką, na koniec ostrożnie wymieszać z jagodami. Zimne ciasto przekroić na dwa placki na dolny wylać gęstniejącą masę i przykryć drugim,schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jagodowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jagodowiec

RedakcjaPP To doskonały deser po niedzielnym obiedzie.

To może cię zainteresować