Jesienna sałatka z oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Lubię, gdy na talerzu jest zdrowo i kolorowo:). Takie właśnie cechy posiadają sezonowe sałatki. Jesienią polecam połączenie jarmużu i dyni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 5 dorodnych łodyg jarmużu,
    • Około 300 gram dyni,
    • 100 gram oscypka,
    • Kilka pomidorków koktajlowych,
    • Kilka czarnych oliwek,
    • Pestki dyni do posypania,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Oliwa z oliwek do polania,
    • Ocet balsamiczny do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Jesienna sałatka z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia prze pieczeniem 1. Dynie kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną pieczemy w 180°C, by zmiękła. Upieczoną studzimy.
  • przygotowanie jarmużu 2. Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Tak przygotowany przepłukujemy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Miękkie liście wyjmujemy z wody, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Oscypka kroimy na mniejsze części, np. w plasterki. Oliwki oraz pomidorki przekrawamy na połowę.
    Przestudzony jarmuż układamy na dnie przygotowanych talerzy. Na wierzch wykładamy pozostałe składniki sałatki : dynię, oliwki, pomidorki, oscypka i pestki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószamy przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jarmuż Oscypek Pomidorki koktajlowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować