Ciasto powstało ,pod wpływem chwili .Zmodyfikowane z innych przepisów .Szczególnie uwielbane przez dzieci, ponieważ galaretka z jabłkami smakuje jak lizaki.Polecam.Tanie i łatwe
1 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 ,5 szkl mąki tortowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl.cukru
Masa jabłkowa:
2kg.jabłek lub przecier jabłkowy 1l.słoik
2 galaretki agrestowe
1 szkl cukru
0,5 szkl.wody jeśli jabłka się smaży
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
8 łyżek cukru
1 marg.lub masło
Jabłkowe mniam mniam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić mikserem na sztywno,następnie dodawać po jednym żółtku, dalek miksować następnie dodać cukier.Miksować , aż połączą się składniki Wsypać mąki: tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i pomieszać lyżką , aż się połączą
Piec 30 min.w 180'C.Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 części.
2.Masa jabłkowa:
Obrane pokrojone jabłka usmażyć z dodatkiem wody i cukru, lub pogrzać gotowe ze słoika.Do gorącuch jabłek wsypać 2 galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać.Nakładać gorącą, na masę budyniową.
Masa Budyniowa:
W 2 szkl.mleka postawić do gotowania z 8 łyżkami cukru. W trzeciej szklance rozmieszać budynie.Wlać do gotującego sie mleka .Zagotować budyń.Do gorącego budyniu dodać margarynęi miksować na wysokich obrotach przez 5 min.
Połowę goracej masy budyniowej wyłozyć na jedną część biszkoptu, następnie nałożyć masę jabłkowąi przykryć drugą częścią.Drugą cześć masy budyniowej wlać na górę biszkoptu i szybko wyrównać.tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na min.3 h- najlepiej smakuje na drugi dzień.Przepyszne:)
Komentarze