Jabłkowe mniam mniam

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto powstało ,pod wpływem chwili .Zmodyfikowane z innych przepisów .Szczególnie uwielbane przez dzieci, ponieważ galaretka z jabłkami smakuje jak lizaki.Polecam.Tanie i łatwe

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 ,5 szkl mąki tortowej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl.cukru
    Masa jabłkowa:
    2kg.jabłek lub przecier jabłkowy 1l.słoik
    2 galaretki agrestowe
    1 szkl cukru
    0,5 szkl.wody jeśli jabłka się smaży
    Masa budyniowa:
    3 szkl mleka
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    1 marg.lub masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowe mniam mniam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić mikserem na sztywno,następnie dodawać po jednym żółtku, dalek miksować następnie dodać cukier.Miksować , aż połączą się składniki Wsypać mąki: tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i pomieszać lyżką , aż się połączą
    Piec 30 min.w 180'C.Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 części.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Obrane pokrojone jabłka usmażyć z dodatkiem wody i cukru, lub pogrzać gotowe ze słoika.Do gorącuch jabłek wsypać 2 galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać.Nakładać gorącą, na masę budyniową.
    Masa Budyniowa:
    W 2 szkl.mleka postawić do gotowania z 8 łyżkami cukru. W trzeciej szklance rozmieszać budynie.Wlać do gotującego sie mleka .Zagotować budyń.Do gorącego budyniu dodać margarynęi miksować na wysokich obrotach przez 5 min.
    Połowę goracej masy budyniowej wyłozyć na jedną część biszkoptu, następnie nałożyć masę jabłkowąi przykryć drugą częścią.Drugą cześć masy budyniowej wlać na górę biszkoptu i szybko wyrównać.tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na min.3 h- najlepiej smakuje na drugi dzień.Przepyszne:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować