Ciasto letnie szpinak-truskawka-krem "Mniam"

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, lekkie i zdrowe ciasto nieco w odchudzonej wersji. Jedna z wariacji popularnego ciasta szpinakowego. Szpinak jest w ogóle nie wyczuwalny zatem można podać wszytskim tym, którym zjedzenie go, sprawia pewien problem:)... naprawdę polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto: ( klsyczne): 1 op. mrożonego szpinaku czyli 450g
    1szkl. maki pszennej
    1 szkl. krupczatki
    1 szkl cukru
    1 szkl oleju
    3 jajka
    cukier z prawdziwą wanilią
    2 czubate łyżeczki proszku

    Mus truskawkowy:
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    Krem jogurtowo- śmietanowy:
    250 ml kremówki 30%
    duży kubek jogurtu naturalnego
    2 fixy
    ew. mozna dodać niedużą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w min.. ilości wody ( dla pewność np. gdy jest bardzo gorąco lub ciasto musi poczekać kilka dni)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto letnie szpinak-truskawka-krem "mniam" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Partami po trochu i na zmianę dodawać mąkę pszenna krupczatkę i olej a na końcu proszek. Na końcu dodać po łyżce dobrze odsączony na sitku szpinak. Wyłożyć na blaszkę prostokątną wyścieloną papierem do piecz. Piec 160 ok 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem.

    Mus: Truskawki zblenderować, podgrzać dość mocno wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Ostudzić.

    Krem: kremówkę ubić z fixami i dodać po łyżce jogurt.

    Na wystudzone ciasto wylać tężący mus truskawkowy. A gdy stężeje wyłożyć na nim krem. I do lodówki na ok. godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować