Imieninowa rozkosz

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatne połączenie jabłek i kremu budyniowego otulone miodowym aromatem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto 1biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształ
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto 2 :
    1 jajko
    30 dag mąki
    10 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    10 dag cukru

    Krem budyniowy:
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1/2 l mleka

    Masa jabłkowa:
    1/2 kg jabłek
    1/2 szklanki cukru
    2 galaretki zielone
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Imieninowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Z białek upić pianę, dodać cukier i żółtka.Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać do formy wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temp. 180stopni C ok.30-40 min.
    Placek z miodem:
    Wszystkie składniki zagniesz na jednolitą masę, podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki w temp. 180 stopni C przez ok 30min.
  • 2. Krem budyniowy:
    Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego ugotować budyń.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Dodać po łyżce zimny budyń. Krem podzielić na trzy części.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Obrać jabłka,gotować z cukrem do miękkości.
    Galaretki rozpuścić w szklance wody.
    Połączyć z jabłkami.

    Przełożenie placka:
    Placek miodowy-masa budyniowa-masa jabłkowa-placek biszkoptowy-masa budyniowa-masa jabłkowa-placek miodowy-masa budyniowa.

Porady

Ciasto można udekorować polewą czekoladową i kokosem. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy delikatnie zmięknie blat miodowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować