Domowe gofry

4 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami, jak np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki drobnego cukru do wypieków
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Domowe gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, oraz cukier. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka jajek, olej oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
    Rozgrzać gofrownicę.
    Gofry piec w gofrownicy do rumianego koloru i chrupkości. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Mleko Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować