Domowa pizza ze szparagami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Czasem zachciewa się tak zwanego śmieciowego jedzenia. Wtedy najlepiej jest zrobić domowy odpowiednik.

  • 5 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    400ml wody
    800g mąki
    25g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta cukru

    FARSZ:
    8-10 sztuk zielonych szparagów
    6 suszonych pomidorów
    4 ząbki czosnku
    oliwa
    kulka sera mozzarella light
    1/4 kostki sera typu feta
    mała cebula
    zioła: prowansalskie, oregano i bazylia
    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fast food Pizza

Domowa pizza ze szparagami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce rozrabiamy drożdże z cukrem, lekko ciepłą wodą (ok. 150ml) oraz około 1/2 szklanki mąki. Rozrobioną masę zostawiamy pod przykryciem (bawełniania ściereczka) aż zacznie bąbelkować.
  • 2. Gdy drożdże są gotowe dodajemy resztę mąki, stopniowo wsypujac i dolewajac wode. Konsystencja ma byc zwarta ale dobrze wyrobiona. Znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  • 3. Po tym czasie czym dodajemy sól oraz polewamy oliwą, po czym znowu zagniatamy ciasto około 2-3 minuty i znowu zostawiamy pod przykryciem, tak oto przygotowane ciasto powinno rosnąc 4-5 godzin.
  • 4. Gotową porcję ciasta obtaczamy lekko w mące, rozgniatamy całą dłonią na blacie i rozkręcamy. Można też rozciągać je w powietrzu na obu rękach. Ja upiekłam pizzę w dużej formie do tarty, ale można ją piec nawet na spodzie do dużej tortownicy.
  • 5. Cebulę kroimy w plastry. Szparagi można przelać wrzątkiem. Te bardzo grube można przekroić wzdłuż na pół. Mozzarellę siekamy na kawałki. Suszone pomidory kroimy w paski.
    Przygotowane ciasto smarujemy oliwą (może być smakowa - u mnie bazyliowa i ostra) i rozgniecionym czosnkiem. Posypujemy szczyptą każdych ziół. Na to rozkładamy mozzarellę i kruszymy fetę. Układamy szparagi i suszone pomidory. Znowu posypujemy szczyptą każdych ziół. Wstawiamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (może być koło 350 stopni). Pizza piecze się około 10 minut. Na minutkę przed końcem posypujemy tartym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sery Suszone pomidory Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować