Wytworne ciasto

  • wyświetlono: 1317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Przepis został znaleziony w bardzo starym zeszycie. Moim zdaniem, warty spróbowania :)

  • 80min

Składniki

Ciasto:
4 żółtka
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
10 dag margaryny
1 cukier waniliowy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag płatków migdałowych
Masa:
0,5 l śmietany 30 %
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka wiśniowa
50 dag owoców np. wiśni

Sposób przygotowania przepisu:

Wytworne ciasto

  • 1. Z żółtek, cukru, mąki, margaryny, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26 cm.
  • 2. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Wyłożyć na 2 placki i posypać migdałami. Piec około 20 minut w temperaturze 175-200 stopni.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 0,5l gorącej wody. Wystudzić.
  • 4. Ubić śmietankę z cukrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • 5. Na jedno upieczone i wystudzone ciasto posmarować połową bitej śmietany, wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką i na to resztę masy. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym plackiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastobezabita śmietanaWiśnie

Komentarze

Podobne przepisy

Migdałowo-bezowy torcik

Dodane przez: martula85

Migdałowo-bezowy torcik

Bezowe blaty z nutą migdałów ,...

Pyszny mazurek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem...

Chociaż do Świąt jeszcze kilka...

Sernik z kaszą manną

Dodane przez: stellina

sernik z kaszą manną

Przepis tego pysznego ciasta dotarł...

image-00mx984

Dodane przez: viki2903

sernik After Eight

sernik o smaku słynnych mietowo...

image-1ljtnh0

Dodane przez: viki2903

Lusetka

Delkiatne ciasto biszkoptowe przełozone...

image-0c922sb

Dodane przez: viki2903

Szybka szarlotka z orzechami

Szarlotka na biszkopcie z orzechowym...