Wytworne ciasto

  • wyświetlono: 1375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Przepis został znaleziony w bardzo starym zeszycie. Moim zdaniem, warty spróbowania :)

  • 80min

Składniki

Ciasto:
4 żółtka
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
10 dag margaryny
1 cukier waniliowy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag płatków migdałowych
Masa:
0,5 l śmietany 30 %
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka wiśniowa
50 dag owoców np. wiśni

Sposób przygotowania przepisu:

Wytworne ciasto

  • 1. Z żółtek, cukru, mąki, margaryny, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26 cm.
  • 2. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Wyłożyć na 2 placki i posypać migdałami. Piec około 20 minut w temperaturze 175-200 stopni.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 0,5l gorącej wody. Wystudzić.
  • 4. Ubić śmietankę z cukrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • 5. Na jedno upieczone i wystudzone ciasto posmarować połową bitej śmietany, wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką i na to resztę masy. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym plackiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastobezabita śmietanaWiśnie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: 2milutka

Sernik z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki! Ale to już chyba...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Jagódka"

Pyszne i bardzo bogate w sobie...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Truskaweczka"

Pyszne połączenie cienkiego biszkoptu,masy...

Truskawkowy przysmak

Dodane przez: KORAL

Truskawkowy przysmak

Przypomniał mi się biszkopt z zmielonych...

Biszkopt z musem truskawkowym

Dodane przez: Anna Bochenek

biszkopt z musem truskawkowo-galaretkowym...

Lekkie, letnie ciasto z pysznym...

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: a-tom86

Tort bezowy z truskawkami

To prezent urodzinowy dla mojego...