Pomarańczowa finezja

5 (164 ocen)

  • 15 min

Delikatne ciacho o którym marzy nie jeden łasuch.

  • 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jaja
    - 1 szklanka cukry
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki oleju
    Masa pomarańczowa:
    ¾ litra soku pomarańczowego
    4 łyżki cukru
    2 budynie waniliowe
    Pianka:
    Galaretka brzoskwiniowa
    0,5 litra śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Do dekoracji:
    czekolada
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Pianka

Pomarańczowa finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. dodać do ubitych jajek. Na koniec dodać olej. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto podzielić na dwie części..
  • 2. Budynie ugotować na soku z dodatkiem cukru. Lekko ostudzić.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i wystudzić. Ubić śmietankę z dodatkiem pudru i wlać galaretkę.
  • 4. Na pierwszą część biszkoptu rozsmarować masę pomarańczową. Przykryć drugim plackiem. Zalać tężejącą pianką. Wierzch można udekorować startą czekoladą.

Porady

Biszkopt można nasączyć wodą z cytryną i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować