Cynamonowiec z jabłkami

4.45 (181 ocen)

  • 40 min

Miękkie, puszyste, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto odpowiednie na świąteczny stół.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    płaska łyżeczka sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cynamonu
    2/3 szklanki oleju
    4 jabłka
    10 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, proszkiem i cynamonem. Całość miksujemy mikserem na wolnych obrotach.
  • Ciasto przekładamy do podłużnej formy 2. Dodajemy olej, jabłka, drobno pokrojone orzechy i mieszamy ciasto dużą łyżką. Wymieszane ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Pieczemy około 50 minut.

Porady

Zamiast orzechów włoskich możemy dodać pokrojone bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować