Cukinie nadziewane makaronem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Tak przygotowane cukinie będą z pewnością strzałem w dziesiątkę, jako wrześniowe danie dla rodziny i przyjaciół.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3-4 cukinie
    ok. 100 g drobnego makaronu (np. muszelki, gwiazdki,itp.)
    200 g kiełbasy (np. śląskiej)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    2 pomidory
    1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
    sól, pieprz
    50-100 g startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinie nadziewane makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić.
    Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek. Środek drobno pokroić, zachować.
    Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć. Na końcu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone środki z cukinii i posiekaną bazylię. Smażyć, aż woda z pomidorów wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz zdjąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Farszem nadziewać cukinie.
    Tak przygotowane cukinie układać na blasze, podlać odrobiną gorącej wody (na wysokość ok. 1 cm), przykryć folią. Piec ok. 25-30 minut (aż cukinie zmiękną) w 190 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia odkryć z folii i posypać startym żółtym serem, ponownie zapiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Farsz Makaron Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować