Tak przygotowane cukinie będą z pewnością strzałem w dziesiątkę, jako wrześniowe danie dla rodziny i przyjaciół.
Dla 4 osób
Składniki:
3-4 cukinie
ok. 100 g drobnego makaronu (np. muszelki, gwiazdki,itp.)
200 g kiełbasy (np. śląskiej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
sól, pieprz
50-100 g startego sera żółtego
Cukinie nadziewane makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić.
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek. Środek drobno pokroić, zachować.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć. Na końcu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone środki z cukinii i posiekaną bazylię. Smażyć, aż woda z pomidorów wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz zdjąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Farszem nadziewać cukinie.
Tak przygotowane cukinie układać na blasze, podlać odrobiną gorącej wody (na wysokość ok. 1 cm), przykryć folią. Piec ok. 25-30 minut (aż cukinie zmiękną) w 190 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia odkryć z folii i posypać startym żółtym serem, ponownie zapiec.
Komentarze