Ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekać masło lub margarynę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajo, śmietanę, ocet i szybko zagnieść ciasto.Wylepić nim prostokątną blachę. Nakłuć ciasto widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ok 30min.)
W tym samym czasie zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. W garnku ubić jaja wymieszane z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Gotujące mleko wlać do masy budyniowo-jajecznej i gotować przez ok. 1 minutę. Gorące wylać na spód.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na wystudzone ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Porady
Korzystamy z owoców sezonowych. Latem można dodać truskawki, maliny, borówki,
a jesienią lub zimą - śliwki, winogrona bądź brzoskwinie z puszki.
Komentarze