Ciasto z owocami

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sam raz na niedzielne popołudnie lub imieniny.

  • 20 min

Składniki:

  • Spód: 25 dag mąki, 15 dag masła lub margaryny, jajo, 2 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia., łyżka octu.
    Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 3 żółtka, małe opakowanie budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka), 2 łyżki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier wanilinowy.
    Wierzch: 2 galaretki , owoce (maliny,truskawki,banany,winogrona,borówki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Waniliowe ciasto z owocami 1. Posiekać masło lub margarynę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajo, śmietanę, ocet i szybko zagnieść ciasto.Wylepić nim prostokątną blachę. Nakłuć ciasto widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ok 30min.)
    W tym samym czasie zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. W garnku ubić jaja wymieszane z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Gotujące mleko wlać do masy budyniowo-jajecznej i gotować przez ok. 1 minutę. Gorące wylać na spód.
    Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na wystudzone ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Porady

Korzystamy z owoców sezonowych. Latem można dodać truskawki, maliny, borówki, a jesienią lub zimą - śliwki, winogrona bądź brzoskwinie z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować