Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt kakaowy i przekroić na pół.
Wszystkie składniki masy słonecznikowej umieścić w rondelku i na niewielkim ogniu prażyć do wchłonięcia się masła i do uzyskania na ziarnach karmelowej skorupki z cukru. Mieszać bo cukier szybko się przypala. Uwaga masa jest bardzo gorąca. Zostawić do lekkiego przestudzenia.
Miękkie masło zmiksować z masą kajmakową. Na końcu dodać słonecznik, wymieszać.
Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i mieszać aż składniki się połączą, na koniec dodać śmietanę lub mleko, wymieszać i gotowe.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Jeden biszkopt posmarować połową masy, przykryć drugim biszkoptem i znowu na biszkopt wyłożyć pozostałą część masy.
Herbatniki namoczyć w alkoholu i układać na masie. Ciasto polać polewą. Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Komentarze