ciasto ucierane z twarogiem i borówkami

4.46 (155 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Polecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a za sprawą dodanego domowego twarożku - niezwykle wilgotne. Mimo to nadal pozostaje puszyste.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100 g masła
    4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    1 1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    300 g twarogu
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki borówek (mogą być mrożone)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Ciasto ucierane z twarogiem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję rozdrobniony widelcem twarożek i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli, całość mieszam bardzo delikatnie lecz dokładnie. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia (jest dość gęste) i posypuję wierzch borówkami. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować