Ciasto ucierane z twarogiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć i dokładnie osuszyć.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na pianę.
Pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier.
Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Wlać cienkim strumieniem olej.
Wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać tylko chwilę do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 20 cm / 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka do masy serowej ubić z cukrem.
Dodać ser oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie razem wymieszać.
Połowę ciasta ucieranego wyłożyć na blaszkę.
Wyrównać.
Na to wyłożyć porcjami łyżką masę serową i równomiernie rozprowadzić po cieście.
Na masę serową wyłożyć resztę ciasta ucieranego.
Wyrównać.
Na wierzch rozłożyć owoce, lekko wciskając je w ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 190 st C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeżeli nie, należy pozostawić je w piekarniku.
Komentarze