Ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dzisiaj zapraszam na pachnące cynamonem, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami. Ciasto idealnie nada się do popołudniowej kawy, ale będzie także świetną przekąską energetyczną. Deser jest bardzo deliktany i znika błyskawicznie ;) Smacznie polecam :D

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 szklanka płatków owsianych
    - 1 szklanka mleka
    - 1,5 szklanki mąki
    - 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    - 1 szklanka cukru białego
    - 0,5 szklanki cukru trzcinowego
    - 100 g masła
    - 3 jajka
    - 50 g rodzynek
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki soli
    - ziarenka z laski wanilii
    - cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery Ciasto

Ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na około 20 minut (do momentu, aż staną się miękkie i wsiąkną całe mleko).
  • 2 2. Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dokładnie ucieramy z cukrem (białym i brązowym) oraz jajkami.
  • 3 3. Do powstałej masy dodajemy ziarenka wanilii oraz jogurt naturalny (o temeraturze pokojowej) i ponownie mieszamy dla odpowiedniego połączenia.
  • 4 4. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • 5 5. Mokrą masę jajeczno- jogurtową łączymy z wymieszanymi suchymi składnikami, dodajemy namoczone płatki owsiane oraz rodzynki i dokładnie wszystko mieszamy.
  • 6 6. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 28 cm x 23,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym odrobiną masła, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
  • 7 7. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy przystępujemy do krojenia. Wcześniej wierzch posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Porady

Możemy przygotować je także w wersji bez glutenu, zastępując mąkę pszenną - mąką bezglutenową np. owsianą, amarantusową lub gryczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować