Ciasto "mikado" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło z cukrem i jajkami zmiksować.Do śmietany dodać sól, sodę i ocet, wymieszać. Połączyć ze zmiksowanym masłem.Przesiać mąkę i zagnieść. Podzielić na 6 części.
2.Każdą rozwałkować i przenieść na blachę 30x40 z papierem do pieczenia.
3.Piec w 175 * ok.10-12 min. na złoty kolor.Zsuwać na deskę do ostygnięcia.
4.Pierwszy placek ułożyć w blaszce.
5.masa budyniowa-Budynie ugotować na mleku z cukrem. Przykryć ściśle folią spożywczą do ostygnięcia.
6.masa-Miękkie masło zmiksować z budyniem, dodawanym po łyżce.Rozdzielić miej więcej na 5 części.Jedną posmarować placek w blaszce.
7.Z 1/5 konfitury ułożyć kleksy.
8.Przykryć plackiem i dalej postępować jak wyżej do wyczerpania składników. Lecz ostatni zostawiamy czysty.
9.polewa-Kakao zmieszać z cukrem i wodą. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach.Ciepłą rozsmarować na placku.
Komentarze