2 paczki po 200 g herbatników
200 g posiekanych orzechów lub migdałów
300 g cukierków kukułka
1 litr mleka 3,2 %
4 budynie czekoladowe (na 0,5 l )
200 g miękkiego masła lub margaryny ( najlepsza Palma z murzynkiem )
Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki zalać 0,5 l mleka, rozpuścić i zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać na gotujące mleko z rozpuszczonymi cukierkami , zagotować, odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce ostygniętej masy budyniowej, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec wsypać orzechy i wymieszać łyżką.
Blaszkę 25x30 wysmarować masłem, dno wyłożyć herbatnikami, na herbatniki połowę kremu,znowu ułożyć herbatniki, pozostałą część kremu i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
Wierzch posmarować polewą czekoladową (1 tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki )i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Komentarze