Ciasto Kukułka

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciekawy smak i wygląd

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 paczki po 200 g herbatników
    200 g posiekanych orzechów lub migdałów
    300 g cukierków kukułka
    1 litr mleka 3,2 %
    4 budynie czekoladowe (na 0,5 l )
    200 g miękkiego masła lub margaryny ( najlepsza Palma z murzynkiem )
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukierki zalać 0,5 l mleka, rozpuścić i zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać na gotujące mleko z rozpuszczonymi cukierkami , zagotować, odstawić do wystygnięcia.
    Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce ostygniętej masy budyniowej, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec wsypać orzechy i wymieszać łyżką.
    Blaszkę 25x30 wysmarować masłem, dno wyłożyć herbatnikami, na herbatniki połowę kremu,znowu ułożyć herbatniki, pozostałą część kremu i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
    Wierzch posmarować polewą czekoladową (1 tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki )i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować