Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką to pyszna i wilgotna słodycz, która łączy w sobie świeżość owoców z chrupkością kruszonki. Jest to doskonałe ciasto na różne okazje, od przyjęć po codzienne deserki dla rodziny. To pyszne ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze smakuje po schłodzeniu. Jego wilgotność i owocowa świeżość sprawią, że będzie to ulubiona słodycz zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 26 cm):
    180 g miękkiego masła
    330 g mąki pszennej
    135 g cukru
    1 opakowanie cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym )
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    150 g jogurtu
    ok 300 g owoców sezonowych (np. borówki, maliny, poziomki itp.)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    50 g zimnego masła
    100 g mąki pszennej
    cukier brązowy do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę szybko wyrobić i włożyć na chwilę do lodówki.

    Masło zmiksować z oboma cukrami, następnie dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i jajka i ponownie zmiksować do połączenia składników.

    Formę wysmarować masłem. Owoce wymieszać delikatnie razem z mąką ziemniaczaną.

    Ciasto wylać na formę, wyrównać, na górę wyłożyć owoce i je delikatnie docisnąć do ciasta, górę posypać kruszonką.

    Piec ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół.

    Kroić po całkowitym wystudzeniu.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować