Ciasto jabłkowe z serkiem Bieluch

4.49 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Niezbyt słodkie ciasto o oryginalnym smaku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    2 galaretki agrestowe
    Masa śmietanowo-serowa:
    ½ l śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    2 serki Bieluchy
    Do dekoracji:
    Tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Desery

Ciasto jabłkowe z serkiem bieluch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 20 minut (blaszka 23 x 33). Wystudzić, przekroić na 2 części.
  • 2. Jabłka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z odrobina wody. W ½ szklanki wody rozmieszać budyń i wlać do jabłek, ugotować. Zestawić z ognia i wsypać galaretki, energicznie zamieszać. Ciepłą masę jabłkową wlać na biszkopt.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać serki oraz rozpuszczona żelatynę. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Przykryć drugą połową biszkoptu, rozsmarować resztę masy śmietanowej. Górę udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować