Ciasto jabłkowe z serkiem bieluch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 20 minut (blaszka 23 x 33). Wystudzić, przekroić na 2 części.
2.Jabłka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z odrobina wody. W ½ szklanki wody rozmieszać budyń i wlać do jabłek, ugotować. Zestawić z ognia i wsypać galaretki, energicznie zamieszać. Ciepłą masę jabłkową wlać na biszkopt.
3.Śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać serki oraz rozpuszczona żelatynę. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Przykryć drugą połową biszkoptu, rozsmarować resztę masy śmietanowej. Górę udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze