Ciasto galaretkowe

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Jest pyszne i niskokaloryczne, więc nawet będąc na diecie można sobie pozwolić na kawałek ;)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
    3 galaretki o dowolnych kolorach
    Kilka biszkoptów (lub domowych ciastek bez czekolady czy dżemu)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Ciasto galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki rozpuszczamy w 400ml wody, osobno.
    Trzecią, do której będziemy dodawać serek, rozpuszczamy w niepełnej szklance wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub używamy formy sylikonowej. Na blaszce układamy biszkopty i zalewamy pierwszą tężejącą galaretką. Blaszkę wkładamy do zamrażalnika na 5-8 minut. Po tym czasie warstwa powinna już dobrze zastygnąć, więc powoli wylewamy na nią kolejną warstwę z serkiem.
    Serek miksujemy z tężejącą drugą galaretką, aż się dokładnie połączą. Wylewamy na pierwszą warstwę. Znowu wkładamy do zamrażalnika i na koniec wylewamy trzecią galaretkę.
    Całość wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto zastygnie, wyciągamy go z blaszki odwracając dołem do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować