Ciasto galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie galaretki rozpuszczamy w 400ml wody, osobno.
Trzecią, do której będziemy dodawać serek, rozpuszczamy w niepełnej szklance wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub używamy formy sylikonowej. Na blaszce układamy biszkopty i zalewamy pierwszą tężejącą galaretką. Blaszkę wkładamy do zamrażalnika na 5-8 minut. Po tym czasie warstwa powinna już dobrze zastygnąć, więc powoli wylewamy na nią kolejną warstwę z serkiem.
Serek miksujemy z tężejącą drugą galaretką, aż się dokładnie połączą. Wylewamy na pierwszą warstwę. Znowu wkładamy do zamrażalnika i na koniec wylewamy trzecią galaretkę.
Całość wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto zastygnie, wyciągamy go z blaszki odwracając dołem do góry.
Komentarze