Zdrowe ciasto owsiano kokosowe z nutą waniliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowywujemy zaczyn w miseczce:
25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/4 szklanki letniego mleka/wody
3 łyżki mąki pszennej
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 min.
Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy (około 20-30min). Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h).
W między czasie przygotowywujemy kruszonkę:
do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy roztopiony olej kokosowy i wiórki kokosowe. Zagniatamy.
Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego ponownie je zagniatamy i wykładamy na blaszkę , posypujemy kruszonką(lekko ją wgniatamy). Wstawiamy do lekko rozgrzanego piekarnika aby ciasto podrosło, a następnie zwiększamy temperaturę do około 180stopni i pieczemy około 40min do suchego patyczka.
Komentarze