przepysznie kruche ciasteczka, znikają szybciej niż się pieką
30 min
Składniki:
5 żółtek ugotowanych na twardo
2 całe jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
25 dag margaryny
25 dag smalcu
pół szklanki śmietany kwaśnej
proszek do pieczenia
1kg mąki
Ciasteczka przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane żółtka połączyć z cukrem,można rozetrzeć widelcem.
2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać do mąki margarynę i smalec, posiekać nożem.
3.Następnie dodać całe jajka i śmietanę oraz roztarte żółtka z cukrem. Wyrobić dokładnie ciasto.
4.Założyć do maszynki nakładkę do ciasteczek i formować ciasteczka o dowolnym kształcie. Układać ciasteczka na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. Ciasteczka powinny mieć złoty kolor.
Porady
Do ciasta można dodać, np. wiórki kokosowe, orzechy lub inny ulubiony dodatek
Komentarze