Kruche ciasteczka przez maszynkę

4.47 (176 ocen)

  • 30 min

obowiązkowo na Święta

  • 30 min

Składniki:

  • Bardzo duża porcja ciasteczek:

    1 kg mąki,
    25 dag mąki ziemniaczanej,
    3 żółtka ugotowane przetarte przez sitko,
    2 żółtka surowe,
    375 g masła lub margaryny,
    2 łyż smalcu,
    1 szklanka cukru pudru,
    olejek cytrynowy,
    1 szklanka śmietany kwaśnej 12 lub 18%
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli nie będzie chciało się "kleić" dodać więcej śmietany). Ciasto bardzo dobrze schłodzić - ja swoje wstawiłam na 2 godziny do zamrażarki, najlepiej podzielić je na mniejsze porcje żeby ciasto cały czas było chłodne. Formować ciasteczka i układać je na wyłożone papierem do pieczenia blaszki, piec w temp. 200 stopni na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować