Ciasteczka bakaliowe

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Dobre na przekąskę i dość łatwe w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2-3 łyżki rodzynek (lub płatków migdałowych)
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wstawić do lodówki. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wsypać płatki owsiane. Stale mieszając zrumienić. Uprażone płatki przesypać na talerz i wystudzić.
  • 2. Zimne płatki wymieszać z rodzynkami. Schłodzone białka ubić mikserem, dodając sok cytrynowy, cukier i cukier waniliowy, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.
  • 3. Pianę z białek delikatnie wymieszać z płatkami i bakaliami.
  • 4. Płaską blachę przykryć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać małe kopczyki. Wstawi do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piec na rumiano ok. 15 minut.

Porady

Do ciastek można dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę lub po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować