Ciasteczka bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka wstawić do lodówki. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wsypać płatki owsiane. Stale mieszając zrumienić. Uprażone płatki przesypać na talerz i wystudzić.
2.Zimne płatki wymieszać z rodzynkami. Schłodzone białka ubić mikserem, dodając sok cytrynowy, cukier i cukier waniliowy, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.
3.Pianę z białek delikatnie wymieszać z płatkami i bakaliami.
4.Płaską blachę przykryć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać małe kopczyki. Wstawi do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piec na rumiano ok. 15 minut.
Porady
Do ciastek można dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę lub po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Komentarze