Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonale sprawdza się wśród potraw na wigilijnym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg ryby (mintaj)
    2 średnie cebule
    2 marchewki
    1 nieduża pietruszka
    ziele angielskie
    liść laurowy
    2 małe puszki przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    olej
    woda
    bułka tarta
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    przyprawa do ryb

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę podzielić na porcje, posolić, posypać przyprawą do ryb, obtoczyć w mące, trzepanych jajkach, bułce tartej i usmażyć.
  • 2. Cebule pokroić i udusić na rozgrzanym oleju, aż zmięknie. Dodać marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie, liść laurowy oraz przecier pomidorowy.
  • 3. Przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę wody i smażyć razem ok 30 minut.
  • 4. Przed podaniem ułożyć warstwami: ryby - sos - ryby - sos itd.

Porady

Można podawać na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy