Chimichangas

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

Przepis ten pochodzi z kuchni Tex-Mex, czyli polączenia kuchni teksańskiej i meksykańskiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g filetu z kurczaka
    200g pomidorów z puszki
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    Puszka czerwonej fasoli 400g
    2 ząbki czosnku
    300g tartego żółtego sera
    Szklanka oleju rzepakowego
    1 jajko
    8-10 tortilli (20cm)
    Sól
    Pieprz
    Słodka papryka w proszku
    Ostra papryka w proszku
    Papryka chili w proszku
    Woda lub oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Chimichangas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortilla z farszem przed złożeniem 1. Pokrojone cebule podsmażyć na łyżce oleju i gdy się zeszkli dodać drobno pokrojony, przyprawiony solą i pieprzem, filet. Gdy kurczak się podsmaży dodać drobno pokrojone papryki i przeciśnięty czosnek. Smażymy, często mieszając, aż papryka trochę zmięknie i wtedy dodajemy pomidory. Przyprawić do smaku i gotować jeszcze ok. 10 minut. Fasolę odcedzić, przepłukać i zmiksować na papkę. Dodać do papki parę kropel wody lub oliwy. Gdy farsz jest już gotowy, każdą tortillę podgrzać na suchej, średnio rozgrzanej patelni do czasu aż zmięknie. Na środek ciepłej tortilli nakładać po kolei papkę z fasoli, farsz i żółty ser. Posmarować boki tortilli rozmąconym jajkiem i złożyć w kopertę, zaczynając od boków. Złożone tortille smażyć na pozostałym oleju na złotobrązowy kolor.

Porady

Chimichangas można podawać z sosem salsa, guacamole i kwaśna śmietaną lub surówką ze świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Farsz Fasola Kurczak Papryka

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować