Chaczapuri z ruskim farszem

4.5 (146 ocen)

  • 40 min

Gruzińskie placuszki, nadziewane farszem serowym lub serowo-ziemniaczanym, ja zrobiłam je z farszem ruskim, gdyż moim zadaniem, razem z sosem tzatziki tworzą świetny obiadek, polecam !

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO:,
    2 szklanki maki pszennej, typ 650+ewentualnie do podsypania,
    1 szklanka kefiru lub maślanki,
    1/2 łyżeczki soli,
    1/2 łyżeczki cukru,
    FARSZ:,
    ziemniaki około 0,5 kg,
    2 średnie cebule,
    twaróg półtłusty 250 gram,
    sól, pieprz,
    sos:

    200 gram gęstego jogurtu greckiego,
    1 ogórek szklarniowy,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżeczki przyprawy do Tzatziki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos czosnkowy

Chaczapuri z ruskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z maki, kefiru, cukru i soli zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu, kiedy będzie elastyczne, ewentualnie podsypując maka, odstawiamy na 30 minut zawinięte w ściereczkę.

    2. Ugotowane, schlodzone ziemniaczki mielimy wraz z serem, dodajemy podsmazoną na złoto cebulkę, sól, pieprz i mieszamy dokładnie.Ciasto dzielimy na 6 równych częsci, każdą z nich wałkujemy na placuszek o grubości około 0,5 cm i średnicy około 20 cm. Na środek placuszka nakładamy dwie kopiaste łyzki farszu, zawijamy boki placuszka do środka, jak kopertę i delikatnie sklejamy, lekko wałkujemy miejsce złączenia i tak do wykonczenia placuszków. Jeśli zostanie nam farszu, możemy przyrządzić np nalesniki z ruskim farszem http://smaker.pl/przepisy/obiady/nalesniki-ruskie-z-wedzona-nutka,60185. Każdy placuszek kładziemy na patelnię, pieczemy bez dodatku tłuszczu około 8 minut z każdej strony na malutkim ogienku. Podajemy np z sosem czosnkowym, tzatziki lub innym, który nam pasuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować