• 60 min

Rodzaj francuskiej pizzy, na słodkawym kruchym spodzie. Można jeść na ciepło, jak i na zimno. Idealna potrawa na niedzielny rodzinny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dkg mąki
    20 dkg masła
    serek homogenizowany
    8 jajek
    6 cebul
    30 dkg kiełbasy (śląska, podwawelska)
    30 dkg sera żółtego (gouda, morski)
    grzyby (mogą być pieczarki, ale najlepsze są niemki)
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cebulak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z farszem 1. Z mąki, masła, 4 łyżek serka homogenizowanego, 2 żółtek i odrobiny soli, ugnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.
    Pokroić w krążki 6 cebul, podsmażyć lekko na tłuszczu. Pokroić w paseczki kiełbasę i grzyby – podsmażyć.
    Ciastem wyłożyć blachę, robiąc wysoki brzeg. Ułożyć na cieście kiełbasę i grzyby, na to cebulę.
    6 całych jajek rozbić w naczyniu, utrzeć do nich ostrego żółtego sera, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłożyć to na placku i wstawić na 40 min do piekarnika (220 C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować