Cannoli

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Smak cannoli uwiódł mnie podczas wakacji we Włoszech. Pamiątką jaką sobie przywiozłam były m.in. foremki do cannoli.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:


  • - mąksa pszenna: 2 szklanki
    - kakao: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 łyżki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - słodkie wino: 0.75 szklanki
    - olej: 3 łyżki
    KREM:
    - ricotta: 500 gramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - ekstrakt z wanilli: 1 łyżeczka
    - skórka z pomarańczy: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - roztopiona czekolada: 1 łyżka
    DO OZDOBY:
    - posiekane drobno pistacje: 0.5 szklanki
    - Rozpuszczona czekolada: 50 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cannoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę, cukier zwykły,kakao, cynamon i sól. Dodajemy wino i olej i mieszamy za pomocą miksera. Następnie zagniatamy ręcznie elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy koła i nakładamy na natłuszczone foremki do cannoli. Smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu ok 1 minuty.

    Ostudzone rurki maczamy w czekoladzie i obtaczamy w pistacjach.

    Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, czekoladą, skórką z pomarańczy i sokiem z limonki oraz ekstraktem z wanilli. Za pomoca szprycy nadziewamy rurki wciskając krem z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować