Burger drobiowy ze szpinakiem z sosem koperkowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Drób i szpinak = lżejsza wersja popularnej kanapki. Pyszny, zdrowy i sycący

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka)
    -100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    -1 jajko
    -3-4 łyżki bułki tartej
    -100 g jogurtu naturalnego
    -1 ząbek czosnku
    -pół pęczka koperku
    -4 plastry pomidora
    -kilka listków sałaty lub garść miksu sałat
    -2 razowe lub pełnoziarniste bułki
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery Kanapki

Burger drobiowy ze szpinakiem z sosem koperkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wcześniej rozmrozić. Mięso mielone włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak. Całość dobrze wymieszać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno pokroić. Dodać z czosnkiem do jogurtu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Bułki rozkroić, posmarować sosem. Na jedną połowę wyłożyć burger, ułożyć plasterki pomidora i sałatę. Przykryć drugą połówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować