Bułeczki z kabanosem

5 (167 ocen)

  • 5 godz.

Bułeczki bardzo smakują dzieciom, nawet tym które nie przepadają za wędliną.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Zakwas:
    1 szklanka mąki na żurek
    1 szklanka letniej wody

    Reszta składników:
    1 kg mąki 3 ziarna
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    ¼ szklanki letniej wody
    3 łyżeczki soli
    1 szklanka otrąb
    ½ szklanki słonecznika
    ½ szklanki siemienia lnianego
    Ziarna dyni i inne wg upodobań
    3 – 4 szklanki wody (ciasto ma być gęste)
    20 dag kabanosów
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas: Mąkę na żurek wymieszać z letnią wodą i zostawić przykryte ściereczką na 8 – 10 godzin. Po tym czasie odłożyć sobie 3 łyżki na następny zakwas.
  • 2. Zaczyn drożdżowy: Drożdże rozrobić w ¼ szklanki letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
  • 3. Bułeczki: Do zakwasu dodajemy mąkę, zaczyn drożdżowy, wodę, sól, ziarna i mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy dowolnej wielkości bułeczki kładąc do środka drobno pokrojone kabanosy. Pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kabanosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować