Bułeczki bardzo smakują dzieciom, nawet tym które nie przepadają za wędliną.
5 godz.
Składniki:
Zakwas:
1 szklanka mąki na żurek
1 szklanka letniej wody
Reszta składników:
1 kg mąki 3 ziarna
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
¼ szklanki letniej wody
3 łyżeczki soli
1 szklanka otrąb
½ szklanki słonecznika
½ szklanki siemienia lnianego
Ziarna dyni i inne wg upodobań
3 – 4 szklanki wody (ciasto ma być gęste)
20 dag kabanosów
Bułeczki z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas: Mąkę na żurek wymieszać z letnią wodą i zostawić przykryte ściereczką na 8 – 10 godzin. Po tym czasie odłożyć sobie 3 łyżki na następny zakwas.
2.Zaczyn drożdżowy: Drożdże rozrobić w ¼ szklanki letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
3.Bułeczki: Do zakwasu dodajemy mąkę, zaczyn drożdżowy, wodę, sól, ziarna i mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy dowolnej wielkości bułeczki kładąc do środka drobno pokrojone kabanosy. Pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze