BUDYNIOWA TRUSKAWECZKA

5 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Truskawkowa pychotka. Zadowoli niejedno podniebienie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    1 kostka margaryny
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)

    Krem :
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru

    Dodatki :
    50 dag truskawek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Budynie

Budyniowa truskaweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyniowa Truskaweczka 1. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Uformować i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na placek i wyłożyć nim blaszkę (o wym. 40x24 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Zmniejszyć gaz i na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń. Mieszać przez cały czas, żeby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na ciasto i rozsmarować. Na budyniu rozłożyć umyte, wysuszone i pozbawione szypułek truskawki (większe truskawki przekroić na pół). Zakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 st.- 190 st. około 50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować