Budyniowa truskaweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Uformować i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na placek i wyłożyć nim blaszkę (o wym. 40x24 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Zmniejszyć gaz i na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń. Mieszać przez cały czas, żeby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na ciasto i rozsmarować. Na budyniu rozłożyć umyte, wysuszone i pozbawione szypułek truskawki (większe truskawki przekroić na pół). Zakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 st.- 190 st. około 50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze