Buchta

  • wyświetlono: 357 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepis ten jest mojej babci i za każdym razem się udaje. Jeszcze ciepłe buchty znikają w mgnieniu oka.

  • 100min

Składniki

1 kg mąki, 6 zółtek, 2 jajka, 25 dag cukru, 10 dag drożdży, 2 szklaki mleka, 20 dag margaryny lub oleju, ulubione powidła

Sposób przygotowania przepisu:

Buchta

  • 1. Z drożdzy, pół szklanki cukru i odrobiny cukru sporządzić rozczyn i odstawic do wyrośnięcia. Zółtka i jajka ubic z cukrem na puszysta mase, tłuszcz roztopic. Do przesianej mąki dodac drożdze, mleko, ubite jajka i odrobine soli, Ciasto wyrobic drewniana łyzka, na koncu wlac roztopiony tłuszcz i wymieszac. Odstawic do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie nabierac małymi porcjami, nakładac dzem, zalepic i formowac kulki. Kulki układac w tortownicy jedną obok drugiej tak aby sie stykały. Pozostawic na 20 min do wyrosnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 min w temp 170 C.

Porady

Do rozczynu uzyc letniego mleka, wtedy drożdże szybciej urosna i ciasto będzie puszyste.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

bułeczki

Dodane przez: bieniaszka

Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami

Posmarowane pachnącym masłem smakują...

Domowe cebularze

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cebularze-domowe

Cebularz to jeden z najbardziej...

gotowe

Dodane przez: ziutula

mięsko z łopatki do chleba z szybkowara

mięso jest aromatyczne, kruche,...

image-1vr3tcl

Dodane przez: kura domowa09

Chleb pszenno żytni na zakwasie bez drożdży.

Chleb jest wyśmienity , smakuje...

pyszne smarowidło do chleba

Dodane przez: Koronowianka

PYSZNE SMAROWIDŁO DO CHLEBA

Takiego smarowidła w sklepach nie...

drożdżówki z jabłkami

Dodane przez: capri

drożdżówki z jabłkami i kruszonką

pyszne domowe drożdżówki :) bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE