Bucatini all’amatricana

5 (192 ocen)

  • 15 min

Bucatini to włoski makaron, który może nam przypominać spaghetti, jest jednak grubszy i wydrążony – są to zatem cienkie, długie rurki. Tradycyjnie podaje się je z tym właśnie sosem.

  • 15 min

Składniki:

  • Ok. 15 dag boczku

    1 mała cebula

    Puszka pomidorów (najlepiej pokrojone, jeśli mamy całe to sami musimy złapać za nóż i je posiekać)

    Sól, pieprz

    Ok. 250 – 300 g makaronu bucatini

    Łyżka oliwy z oliwek

    Ok. łyżka startego żółtego sera do posypania
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bucatini all’amatricana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy (koniecznie) al’ dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek.
  • 2. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (ja to robię bez tłuszczu, ale wyjątkowo chudy boczek można podlać łyżką oliwy, bądź stopionego masła). Cebulę siekamy drobniutko – tak by zginęła później w sosie zostawiając tylko smak. Dorzucamy do boczku. Smażymy chwilę aż cebula zniknie, następnie dodajemy puszkę pomidorów. Solimy niezbyt mocno, sos ma zachować pomidorowy smak. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec przyprawiamy pieprzem – sos ma być „mocny” więc pieprzu powinno być więcej niż soli.
  • 3. Odcedzony makaron mieszamy z połową sosu i przekładamy na talerze (ok. 3 spore porcje, ale 4 osoby też się najedzą). Pozostałym sosem polewamy danie. Posypujemy odrobiną sera.

    Smacznego!

Porady

Do przygotowania potrawy powinniśmy użyć włoskiego boczku "panchetty", ale zwykły surowy polski boczek też się nadaje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować