Faszerowane papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Już niedługo zacznie się sezon na paprykę. Choć teraz jest to dość drogie warzywo to już za chwilę jej cena zacznie spadać. To danie wymyśliłam sama.

  • 60 min

Składniki:

  • 5-6 papryk
    500g mięsa mielonego
    1 woreczek ryżu
    pęczek szczypiorku
    3 ząbki czosnku
    15 dag pieczarek
    20 dag tartego żółtego sera
    2 jajka
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber.
    2-3 łyżki oleju rzepakowego

Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażamy na oleju razem z czosnkiem, przyprawiamy do smaku, przykrywamy i chwilę dusimy (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody).
  • 2. Na innej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojone w półplasterki pieczarki, które doprawiamy do smaku.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko.
  • 4. Teraz wszystkie składniki farszu muszą wystygnąć. Kiedy już będą zimne zabieramy się za papryki.
    Myjemy je, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  • 5. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Mięso, ryż i szczypiorek mieszamy ze sobą, wbijamy jajka, w razie potrzeby cały farsz doprawiamy.
  • Faszerowane papryki 6. Paprykę układamy na blaszce do pieczenia, na spód każdej układamy po kilka plasterków pieczarek, a na to farsz. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu. Papryka nie powinna się rozpadać, dzięki temu, że zachowa jędrność nasza potrawa będzie smakować naprawdę wyjątkowo.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy