Nowe podejście do piersi z kurczaka. Ten smakuje jak pieczony w piecyku, ma chrupiącą skórkę i wyróżnia się brakiem panierki. Szpinak w wersji pośredniej między pikantną a tradycyjną.
15 min
Składniki:
Mięso:
1 spora pojedyncza pierś z kurczaka
Kawałek sera typu feta jako farsz– ok. dwóch kostek które tradycyjnie dodajemy do sałatki greckiej
Olej
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, kolendra, majeranek
Szpinak:
500g świeżego szpinaku (lub szpinak mrożony)
4 dag sera typu feta
Jajko
Łyżka masła
Przyprawy, sól, pieprz, czosnek granulowany.
Dodatkowo:
Okrągły kawałek papieru do pieczenia wielkości patelni na której będziemy przygotowywać mięso
Pierś z kurczaka na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do tego dania idealne jest mięso ze skórą. Czasami można kupić pierś ze skórą nawet w marketach, a jeśli jej nie dostaniecie, możecie tak jak ja odciąć ją ze skórą z całego kurczaka. Gdy macie tylko filet możecie przygotować go w ten sposób i na pewno się uda, ale nie będzie miał chrupiącej skórki.
2.Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy tworząc w środku kieszonkę, którą faszerujemy fetą. Oprószamy przyprawiamy i zostawiamy na chwilę.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pierś ze wszystkich stron, zaczynając od strony ze skórką, na złoto. Następnie układamy skórą w dół, zmniejszamy ogień i przykrywamy, ale nie pokrywką tylko papierem do pieczenia. Uprzednio go gnieciemy, moczymy i rozkładamy. Dzięki temu kurczak pozostanie chrupiący a udusi się w środku. Smażymy tak na małym ogniu, od czasu do czasu obracając przez ok 10-15 minut.
4.Szpinak myjemy i wrzucamy na roztopione masło. Kiedy liście zmiękną wkruszamy ser, przyprawiamy i mieszamy aż feta się rozpuści. Na koniec wbijamy jajko i mieszamy aż się zetnie.
5.Mięso kroimy i układamy na dużym talerzu wraz ze szpinakiem. Podajemy na ciepło.
Komentarze