Placuszki warzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te smaczne i pożywne placuszki doskonale zaspokoją głód wegetarian i miłośników mięsa. Wymyśliłam je sama, choć inspirację czerpałam z programów kulinarnych.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków

    1 duża, lub dwie mniejsze łodygi brokułu (można dać różyczki, ale łodyga bardziej pasuje)

    ½ czerwonej papryki

    Pęczek szczypiorku lub dymka ze szczypiorem

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki mąki

    2 łyżki bułki tartej

    1 jajko

    Olej do smażenia

    Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do potraw z ziemniaków, chili w proszku.

Placuszki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i łodygę brokułu obieramy. W przypadku łodygi wystarczy odciąć zdrewniałą końcówkę. Kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy razem do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy.
  • 2. Paprykę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki i łodygę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki mieszamy, dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy gęstą masę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy ok. 0,5cm oleju. Olej musi być bardzo gorący. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu z odrobiną jogurtu lub łagodnego sosu i świeżymi warzywami. Smacznego!

Porady

W jednym programie kulinarnym usłyszałam, że potrawy wegetariańskie przygotowywane dla nie-wegetarian powinny być dobrze przyprawione. Wtedy nawet nie poczujemy, że jemy bezmięsną potrawę. Te placuszki mają jeszcze jedna zaletę: kosztują grosze. Łodyga brokułu, która zwykle ląduje w koszu tu sprawdza się idealnie. Polecam! Palce lizać!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy