brokłuły w panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne, zdrowe i proste do przygotowania danie, przysmak dorosłych i dzieci,

  • 30 min

Składniki:

  • Brokuły
    2 Jajka
    Bułka tarta
    Śmietana
    Oliwa z oliwek
    Bazylia, oregano
    Ząbek czosnku
    Majonez
    Papryka do smaku:)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos czosnkowy

Brokłuły w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Po usunięciu z brokuła liści i twardej części łodygi wkładamy go do garnka z gotującą się wodą na ok. 5-7 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Ugotowane "różyczki" brokuła dokładnie moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej i przygotowane w ten sposób układamy na patelni. Zdejmujemy w momencie, kiedy zauważymy, że brokuły się zarumieniły.
  • 3. W celu przyrządzenia sosu siekamy ząbek czosnku i mieszamy z dwiema łyżkami śmietany 18% oraz jedną łyżką majonezu. Do smaku dodajemy bazylię i oregano.
  • 4. Paprykę kroimy w kostkę. Nadaje ona naszej potrawie orzeźwiającego, świeżego charakteru.

Porady

Usuwamy twardą część łodygi, gdyż jest najtwardszą częścią brokuła i gotuje się najdłużej. Warto więc gotować ją w oddzielnym garnku, nieco dłużej ok.15 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Panierka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować