Bombowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozłożyć na blasze. Ciasto posmarować powidłami lub dżemem. Do drugiej części dodać kakao, rozwałkować i wykrawać z niej kółka, tak by wyszły około 24 kółka. Najlepiej, by były one trochę większe niż szklanka. Na każde kółko nakładamy bakalie, sklejamy i formujemy kulki.
2.Kulki układamy na blaszce wyłożonej ciastem posmarowanym powidłami: 4 rzędy kulek na 6 rzędów na długość blaszki. Ciasto upiec w piekarniku ok. 30 min.
3.Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu. Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem. Wierzch można polać polewą.
Komentarze