Bombowe ciasto

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto z dużą ilością bakalii.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    20 dag margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2-3 łyżki śmietany
    2 łyżki kakao
    Krem:
    1 ½ szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    ½ kostki masła
    ½ kostki margaryny
    Nadzienie do kulek:
    0,5 szkl. skórki pomarańczowej
    0,5 szkl. drobno pokrojonych orzechów włoskich
    0,5 szkl. rodzynek
    0,5 szkl. wiśni drążonych
    Dodatkowo:
    1 słoik powideł lub dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bombowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakalie 1. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozłożyć na blasze. Ciasto posmarować powidłami lub dżemem. Do drugiej części dodać kakao, rozwałkować i wykrawać z niej kółka, tak by wyszły około 24 kółka. Najlepiej, by były one trochę większe niż szklanka. Na każde kółko nakładamy bakalie, sklejamy i formujemy kulki.
  • Bomby 2. Kulki układamy na blaszce wyłożonej ciastem posmarowanym powidłami: 4 rzędy kulek na 6 rzędów na długość blaszki. Ciasto upiec w piekarniku ok. 30 min.
  • Gotowe 3. Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu. Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem. Wierzch można polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować