Ciasto karmelowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo do masy dodajemy cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 40 x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy. Biszkopt nasączamy wodą z cytryną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę krówkową miksujemy i dodajemy ostudzoną żelatynę, gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy na biszkopt. Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z 1/2 cytryny i układamy wzdłuż blaszki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, i wlewamy tężejącą galaretkę. Masę śmietanową rozsmarowujemy na bananach i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze