Ciasto karmelowe z bananami

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto do kawki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Masa :
    0,5 l kremówki 30%
    1 galaretka cytrynowa
    8 bananów
    sok z 1/2 cytryny
    poncz:
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    oraz:
    puszka masy krówkowej
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto karmelowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo do masy dodajemy cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 40 x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy. Biszkopt nasączamy wodą z cytryną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę krówkową miksujemy i dodajemy ostudzoną żelatynę, gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy na biszkopt. Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z 1/2 cytryny i układamy wzdłuż blaszki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, i wlewamy tężejącą galaretkę. Masę śmietanową rozsmarowujemy na bananach i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować