Ciasto z bananami

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak pozbyć się nadmiaru bananów. Można zrobić ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 dużej paczki herbatników maślanych

    budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    60 g margaryny Kasia

    budyń czekoladowy
    400 ml mleka
    60 g margaryny Kasia

    660 ml śmietany 30 % ( 2 kubki )
    galaretka cytrynowa
    6 bananów
    2 łyżki miodu

    galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Zagotować większą część mleka z margaryną. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i dodać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować i wylać na herbatniki.
    Przykryć herbatnikami.
  • 2. Tak samo postąpić z budyniem czekoladowym i wylać na herbatniki i przykryć herbatnikami.
    Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
    Na patelni rozgrzać miód i dodać obrane i pokrojone w grube plasterki banany. Mieszać i podgrzewać , aż banany pokryją się miodem. ( Uważać , żeby nie rozgotować bananów ). Wystudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno i dodać galaretkę i banany w miodzie.
    Masę wyłożyć na herbatniki.
    Pozostawić w lodówce aż stężeje.
  • 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić i wyłożyć na wierzch ciasta.
    Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
    Najlepiej na noc.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować