Ciasto z mocnym bananowym akcentem i karmelową słodyczą. Smaki wspaniale do siebie pasują, a z puszystym biszkoptem tworzą wyjątkowo smaczne ciasto. Bardzo polecam!
30 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
½ szklanki oleju
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem Kubusiowy:
900ml soku bananowego Kubuś
3 budynie waniliowe bez cukru
100 g miękkiego masła
Ciasto bananowo - karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Przekroić na 2 części.
2.Krem Kubusiowy: Sok przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w ¾ szklanki wody, wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
3.Przełożenie:
Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć połowę karmelu, ułożyć pokrojone w plastry banany, na nich delikatnie rozsmarować połowę kremu bananowego. Przykryć to pozostałym biszkoptem, wyłożyć pozostały karmel i krem. Ułożyć ciasno herbatniki, które należy polać polewą.
Komentarze