Arbuzowy przysmak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające ciasto z arbuzem i grenadiną na lato.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD CIASTA:
    30 dag herbatników
    3/5 kostki masła
    1/2 szk. cukru
    3 łyżki wody

    MASA:

    50 g żelatyny
    60 dag jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka śmietany 30 %
    80 dag arbuza
    100 ml grenadiny
    czekoladowe cukiereczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Ciasto

Arbuzowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć na sypką masę. Masło, cukier i wodę rozpuścić w rondlu i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Masę wsypać do tortownicy o średnicy 26 cm, ugnieść równo łyżką i wstawić do lodówki.
    Żelatynę namoczyć w 1/2 szk. zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jogurt wymieszać z połową żelatyny, a następnie połączyć z ubitą śmietaną.
    Arbuza pokroić na kawałki, połową odłożyć, resztę zblendować z grenadiną, a potem wymieszać z pozostałą żelatyną.
    Na schłodzony spód wyłożyć masę jogurtową, powkładać kawałki arbuza i schłodzić w lodówce, aż masa dobrze zgęstnieje.
    Na zastygłą masę wylać masę arbuzową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Grenadina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować