Arbuzowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć na sypką masę. Masło, cukier i wodę rozpuścić w rondlu i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Masę wsypać do tortownicy o średnicy 26 cm, ugnieść równo łyżką i wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szk. zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jogurt wymieszać z połową żelatyny, a następnie połączyć z ubitą śmietaną.
Arbuza pokroić na kawałki, połową odłożyć, resztę zblendować z grenadiną, a potem wymieszać z pozostałą żelatyną.
Na schłodzony spód wyłożyć masę jogurtową, powkładać kawałki arbuza i schłodzić w lodówce, aż masa dobrze zgęstnieje.
Na zastygłą masę wylać masę arbuzową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukierkami.
Komentarze