Ciasto Zielony Bankiet

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto o smaku kiwi

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1-2 czubate łyżki kakao

    Masa:

    2 duże kubki śmietany 30%
    2 op. galaretki o smaku kiwi
    2 słoiki dżemu z kiwi
    5 dojrzałych owoców kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto zielony bankiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Do masy wsypywać przesiane mąki i kakao i delikatnie mieszać przy pomocy drewnianej łyżki, by składniki się połączyły.
    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
    Dolny blat umieścić znów w obręczy tortownicy. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody, schłodzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Kilka łyżek płynnej galaretki połączyć z dżemem. Resztę galaretki wlać do ubitej śmietany i zmiksować. Połową masy posmarować dolny blat i włożyć na kilka minut do lodówki by stężała. Następnie rozłożyć na cieście dżem, a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałą śmietaną, Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kiwi Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować