Ciasto zielony bankiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy wsypywać przesiane mąki i kakao i delikatnie mieszać przy pomocy drewnianej łyżki, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
Dolny blat umieścić znów w obręczy tortownicy. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody, schłodzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Kilka łyżek płynnej galaretki połączyć z dżemem. Resztę galaretki wlać do ubitej śmietany i zmiksować. Połową masy posmarować dolny blat i włożyć na kilka minut do lodówki by stężała. Następnie rozłożyć na cieście dżem, a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałą śmietaną, Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.
Komentarze