Drink arbuzowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Poncz w arbuzie jest idealną opcją na letniego grilla czy imprezę ze znajomymi, a nawet urodzinowe party.Przepis jest banalny!

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -sporego arbuza – urządzając spotkanie dla kilku spragnionych osób wybieram takie 5-7 kilogramowe arbuzy, czyli jedne z większych.
    -wódki bądź rumu (zależnie od Waszych preferencji)
    -2 łyżki cukru trzcinowego
    -sok z połowy soczystej limonki (jeśli jest mała i niesoczysta to będziecie potrzebować całej limonki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Drink Poncz

Drink arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Stawiacie arbuza pionowo i orientujecie się, który spód arbuz ma bardziej płaski.

    2. Następnie jego bardziej płaski spód tak delikatnie podcinacie nożem (w miarę płytko), aby nie naruszyć jego struktury, ale aby zapewnić arbuzowi stabilne podparcie. Bo to właśnie sam arbuz będzie Waszym dzbankiem, w którym będziecie trzymali Wasz gotowy poncz.

    3.Następnie stawiacie poncz i odkrawacie górną część arbuza, mniej więcej 1/3 z jego góry, dzięki czemu swobodnie dostaniecie się do jego miąższu, ale za bardzo nie utniecie góry, po to aby jak najwięcej ponczu zmieściło się w arbuzie.

    4. Następnie odpalacie blender albo mikser i dużą łyżką kawałek po kawałku wyjmujecie miąższ z arbuza, następnie usuwacie z niego pestki, wyrzucacie je do kosza a miąższ wrzucacie do miksera.

    5.Jak już usuniecie z całego arbuza miąższ pozbawiony pestek, to odpalacie mikser i miksujecie arbuzowy miąższ razem z cukrem. Sitkujecie go przez sitko, aby ewentualne pestki albo grubsze kawałki zostały na sitku i przelewacie do dzbanka dodając do niego sok z limonki. Powinniście otrzymać ok. 5 – 8 szklanek soku arbuzowego. Pyszności!

    6.Dzbanek z sokiem wstawiacie do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej, aby w niej był 3-4 godziny, aby zdążył się odpowiednio schłodzić. W tym samym czasie wstawiacie do lodówki butelkę z Waszym ulubionym alkoholem, który dodacie do soku, jeśli decydujecie się na wersję alkoholową.

    7.Pusty arbuz (zarówno jego dół jak i górę) wstawiacie również do lodówki na kilka godzin. Ja kiedyś byłam w posiadaniu ogromnej zamrażarki ładowanej od góry i mrożenie arbuza było genialną opcją. Mega długo zachowywał on wtedy chłodną temperaturę!

    8.Tuż przed imprezą wyciągacie sok, arbuza i alkohol i zaczynacie proces ich mieszania! :-) Jeśli orientujecie się, że sok jest dla Was zbyt gęsty, to część osób preferuje dodanie wody gazowanej. Ja tej opcji nie wybieram, ale niektórzy ją uwielbiają wręcz!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Arbuz Limonka Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować