1.Ubić 8 białek na sztywno, dodawać stopniowo 1,5 szklanki cukru ciągle ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku (wszystkich ma być 8 żółtek). Wsypać szklankę mąki i bakalie oraz wycisnąć sok z cytryny, dać cukier waniliowy i wymieszać.
Dwie blachy wyłożyć waflem, ciasto podzielić na pół i wylać na wafle w blaszkach. Piec ok. 20 min. każdy. Ostudzić.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim czekoladę. Do wrzącego mleka wsypać zmielone orzeszki, wymieszać i ostudzić.
3 żółtka ubić z 1 łyżką cukru na parze, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać masę jajeczną i orzechy, ucierać. Dodać cukier waniliowy i wódkę.
Kremem przełożyć placki waflami na zewnątrz. Wierzch polać polewą
Komentarze