Tort naleśnikowy z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Kurkuma nada naleśnikom złotego koloru. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste dodać mleka lub wody. Odstawić na 20 minut.
2.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na maśle. Ostudzić. Ziemniaki i twaróg wymieszać na gładką masę i dodać cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Rozgrzać patelnię. Smażyć cienkie naleśniki bez tłuszczu. W garnuszku zagotować wodę. Gdy będzie wrząca dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy, łyżeczkę masła i paprykę ostrą w proszku. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą i śmietaną. Wlewamy do sosu energicznie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
4.Formujemy torcik. Na spód kładziemy naleśnik. Na całej jego powierzchni rozprowadzamy 2 łyżki farszu. Czynność powtarzamy, aż do wykończenia składników. Dolną i górną warstwę powinien stanowić naleśnik. Podajemy na gorąco polane sosem.
Porady
Torcik można również podać z czystym barszczem czerwonym.
Komentarze