1.Mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami i szczyptą cukru pudru. Odstawiamy zaczyn na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i jajko ubite z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto ok. 15 minut do czasu, aż będzie ładnie odchodzić od ręki.Jeśli tak nie jest można podsypać do ciasta trochę mąki. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na duży placek, nieco większy niż forma do rogali. Nakładamy ciasto na formę. Jeszcze raz rozwałkujemy. Krawędzie formy pozywają na precyzyjne wykrojenie trójkątów na rogaliki, a wgłębienia wskazują miejsce nałożenia farszu. Smarujemy każdy z trójkątów 1 łyżką konfitury malinowej. Rogaliki zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 200 C. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze