Rogaliki

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Rogaliki

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki
    1/2 kostki miękkiego masła
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    2,5 dag drożdży
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    50 g konfitury malinowej
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    cukier puder do posypania rogalików
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami i szczyptą cukru pudru. Odstawiamy zaczyn na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i jajko ubite z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto ok. 15 minut do czasu, aż będzie ładnie odchodzić od ręki.Jeśli tak nie jest można podsypać do ciasta trochę mąki. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na duży placek, nieco większy niż forma do rogali. Nakładamy ciasto na formę. Jeszcze raz rozwałkujemy. Krawędzie formy pozywają na precyzyjne wykrojenie trójkątów na rogaliki, a wgłębienia wskazują miejsce nałożenia farszu. Smarujemy każdy z trójkątów 1 łyżką konfitury malinowej. Rogaliki zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 200 C. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować